Vinkit päivän tärkeimmälle aterialle -Elli

Olen vanhan sanonnan kanssa samaa mieltä: aamiainen on päivän tärkein ateria.
Aamupala starttaa päivän ja aamusta tehdyt hyvät valinnat virittävät tulevan päivän positiivisella energialla. 

Aamupalaan satsaaminen siis kannattaa.


Olen aina ollut aamuihminen ja aamurutiinit ovat mulle sen takia melko tärkeitä. Arkiaamuinakin herään vapaaehtoisesti hieman aikaisemmin, koska tykkään tehdä aamutoimeni rauhassa ja vain fiilistellä tulevaa päivää. Aamu on myös aikaa, jolloin saan olla aivan itsekseni, omien ajatusteni kanssa. Herättyäni menen lukemaan yleensä päivänlehteä samalla hörppien teetä tai vettä. Välillä venyttelen. Mikäli menen myöhemmin kouluun, starttaan päiväni salilla. Aamutreenistä saan pirteän olon, ja sen voimalla jaksan pitkänkin päivän koulussa istuen.
Välillä käyn myös juoksulenkillä koirani kanssa.
Aamuni kohokohta on tietysti aamupala. Aamupala on ehdottomasti yksi päivän lempiaterioistani. Arkiaamuina suosin nopeampia ja simppelimpiä aamupalavaihtoehtoja, viikonloppuna taas saatan paistella banskulettuja. Simppelin vegaanisen ja gluteenittoman banskulettu -reseptin löydät oman blogini sivuilta ja lisää ruokainspiraatiota instagram -tililtäni @ellieearthling. 


Ehdottomasti yksi lempiaamupaloistani on puuro. Valmistan yleensä puuron gluteenittomista kaurahiutaleista, jotka keitän mantelimaitoon. Välillä valmistan myös aamupuuron blenderissä liotetuista kaurahiutaleista tai hirssistä. Yleensä en syö ihan peruspuuroa vaan maustan puuroa eri tavoin. Nyt olen jo ollut pitkään koukussa kaurapuuroon,
 johon olen sekoittanut taatelisosetta, macaa, banaanipaloja ja maapähkinävoita.
Ristinkin kyseisen puuron jo Ellin herkkupuuroksi ja reseptin siihen löydät postauksesta alemmalta.
Varoitan jo etukäteen macasta: mikäli et ole käyttänyt macaa ennen, voi sen maku tuntua melko vahvalta. Aloita macan käyttö pikkuhiljaa alle teelusikallisesta ja lisää määrää tottuessasi makuun.
 Suklaapuuron saat sekoittamalla valmiin kaurapuuron joukkoon raakakaakaojauhetta ja makeutukseksi esimerkiksi taateli- tai banaanisosetta. Puuron kuin puuron kruunaa sokeriton pähkinävoi ja/tai pähkinät, mulperit tai marjat.

 Puuron soveltaminen on simppelitapa olla kyllästymättä puuroon – eri makuyhdistelmiä on nimittäin sadoittain ellei tuhansittain. Heitänkin haasteen: kokeile maustaa puuroasi joka päivä eri tavoin ja löydä suosikkisi! Omat lempimausteeni ovat kardemumma ja kaneli ja muina lisukkeina taatelisose ja erilaiset pähkinävoit, erityisesti cashew- ja maapähkinävoi.

Vinkki: Saat puurosta ruokaisamman, sekoittamalla valmiin puuron joukkoon riisiproteiinijauhetta.
Muita lempiarkiaamupalojani puurojen lisäksi ovat raikkaat chiahyytelöt,
energiarikkaat smoothiekulhot erilaisin herkku päällysin, hedelmät ja banaanijäätelö riisiproteiinilla
 ladattuna ja pähkinöillä koristeltuna.

Ellin herkkupuuro (1:lle)
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
*1 ½ dl makeuttamatonta mantelimaitoa
ripaus Kalaharin suolaa
1 tl maca-jauhetta
½-1 banaani
taatelisose: 2 tuoretaatelia ja noin ½ dl mantelimaitoa

päälle: makeuttamatonta maapähkinävoita
*Voit käyttää puuroon myös muita pähkinämaitoja, kookos- tai riisimaitoa.
– Keitä puuro matalalla lämmöllä paksuhkoksi. Kun puuro on valmis, nosta se pois levyltä.
– Valmista taatelisose soseuttamalla tuoretaatelit haarukan avulla pienessä kulhossa.
Lisää mantelimaitoa sen verran, että taatelit soseutuvat. Lisää taatelisose puuron joukkoon.
– Lisää puuron joukkoon ripaus suolaa, maca-jauhe ja pilko sekaan banaania.
Sekoita kaikki ainekset yhteen ja kaada kulhoon. Lisää päälle maapähkinävoita ja nauti puuro kaikessa rauhassa.

Peruspuuro (1:lle)

1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 ½ dl mantelimaitoa
ripaus Kalaharin suolaa
päälle: marjoja ja cashewlevitettä

– Valmista puuro ja lisää päälliset.

Smoothiekulho (1:lle)
2 kypsää banaania
noin 1-2 dl marjoja ja/tai jotain hedelmää, kuten mangoa
loraus manteli- tai kookosmaitoa
halutessa: pari ruokalusikallista riisi- tai hamppuproteiinijauhetta (esim. Foodin),
superfoodeja, kuten macaa, lucumaa, riisinlesejauhetta, spirulinaa, raakakaakaojauhetta..
päälle: hyvälaatuista sokeritonta ja gluteenitonta mysliä, mulpereita, pähkinöitä,
marjoja, banaanipaloja, kookosrouhetta, kaakaonibsejä, pähkinävoita..
– Valmista smoothie blendaamalla kaikki ainesosat yhteen.
Suosittelen käyttämään vain pienen lorauksen nestettä,
jotta smoothiesta tulee lusikoitavaa. Kaada smoothie kulhoon.
– Lisää päälle herkut ja nauti herkullisesta aamupalastasi!


”Eating healthy is simple.”
Rakkaudella, Elli

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *