Päätä suunnata kohti Unelma elämää

”Taas väsyttää. Katsot nuutuneena ulos ikkunasta ja pohdit, mistä sen motivaation kaikkeen tekemiseen taas löytäisi. Olosi tuntuu kaikin puolin vetämättömältä, eikä mikään huvita. Naapurin riemusta kiljuvat lapsetkaan eivät paranna olotilaa. Pakko kai se on jostain aloittaa, tuhahdat itsellesi. Kiskot kengät kiukulla jalkaan ja rähiset koiralle, se kun autuaana vetää sikeitä, vaikka varmasti tietää, että on lenkin aika. Ehkä lenkki saa paremmalle fiilikselle, ajattelet. Turhaan. Koiraa saa raahata perässä, ja tietenkin kaiken kukkuraksi alkaa armoton vesisade. Raahustat läpimärkänä kotiin ja potkit kiukulla kengät jalasta. Tämän lenkin piti tuoda sinulle hyvää mieltä, ei lisätä kiukkua! Koira ravistaa märän turkkinsa päällesi. Nyt saa riittää! Otat kaapin kätköistä suklaalevyn, ja pakenet sen turvin takaisin peiton alle. Myöhemmin kun heräät, suklaa on loppu, kiukku tiessään, mutta nuutuneisuus ei ole hävinnyt mihinkään. Raahustat päivän toimiin ja toivot, että hyvä haltijatar taikoisi päiväsi paremmaksi.”

Rakenna hyvinvointia päivittäin

Hyvä fiilis ja hyvinvointi on kaikkien elämämme osa-alueiden summa. Huolimatta siitä voitko hyvin vai huonosti, niin olotilamme on pitkälti tulosta päivittäisistä tavoista ja tottumuksista, joita toistamme tarkoituksella tai ”vahingossa” päivästä toiseen. Valintamme hyvinvoinnin kaikilla osa-alueilla (esim. liikunta, ravinto, lepo ja palautuminen, mielen hyvinvointi ja ihmissuhteet) määrittävät mm. päivittäistä työtehokkuuttamme, keskittymiskykyä ja jaksamista, vireystilaa, kärsivällisyyttä, sekä ilon, onnellisuuden ja merkityksellisyyden kokemuksia.

Kun löydät itsesi yllä kuvatusta tarinasta, et ole kokemuksesi kanssa yksin. Moni tämän hetken aikuisista juoksee tuota samaa rataa. Olennaista on kuitenkin tiedostaa tilanne, ja löytää oikeanlaiset palikat muutoksen toteuttamiseen. Elämän ei tosiaan tarvitse olla ainaista selviytymistä ja räpiköintiä!

Moni onnistuu muuttamaan pieniä palasia arjessaan, keskittymällä esimerkiksi parempaan syömiseen tai liikunnan lisäämiseen. Nämä ovat tietenkin aivan oikeita asioita, ja pienillä teoilla onkin usein suuri vaikutus kokonaisuuden kannalta. Valitettavaa on kuitenkin, että vaikka tahdonvoimalla tehdyt ratkaisut vievät meitä hetken aikaa eteenpäin, niin seuraavan stressitilanteen tai muun yllättävän tilanteen tullessa motivaatio näiden muutosten ylläpitämiseen helposti häviää. Olet jälleen lähtötilanteessa.

Siirry selviytymistilasta elämästä nauttimiseen

Kohtaan työssäni jatkuvasti ihmisiä, joilla on suuri menemisen ja tekemisen vaihde päällä. Ihmisiä, joilla on loppumaton tehtävälista ja ainainen kiire. Odotukset ja vaatimukset erityisesti itseä kohtaan ovat korkealla ja jos väsyttää, vauhti sen kuin kiihtyy. Muuten ei jaksa. Vauhdin kiihtyminen kannattaakin opetella huomaamaan yhtenä signaalina selviytymistilaan siirtymisestä.

Selviytymistilassa aivosi yksinkertaistavat ja jättävät ”epäolennaisia” seikkoja huomiotta, jotta voit keskittyä oletetun vaaratilanteen kohtaamiseen. Voit vain kuvitella, kuinka tehokasta mikä tahansa toimintasi on, jos mielesi yrittää suojella sinua jatkuvasti uhkaavalta vaaralta. En avaa tätä selviytymistilaa tässä sen enempää, vaan palaan siihen toisessa postauksessa. Halusin kuitenkin tuoda esiin, kuinka ajaudumme usein huomaamattamme jatkuvan kiirehtimisen takia vuosituhansia vanhojen käytösmallien pauloihin. Olemme menneet niin lujaa niin pitkään, että olemme unohtaneet todellisen luontomme – olla se human being, eikä human doing.

Kaikille oman elämänsä kilpajuoksijoille suosittelen lämpimästi pysähtymistä.Lepo, hellittäminen, rentoutuminen, sekä lempeys itseään kohtaan ovat vastalääkkeitä jatkuvalle kiireelle ja suorittamiselle.

On palattava yhteyteen oman itsensä kanssa, jotta voit olla läsnä omassa elämässäsi. Jotta voit nauttia, iloita ja olla kiitollinen elämästä, juuri nyt ja juuri tässä.

Kun lakkaat juoksemasta ”sitku”-elämän perässä, ja löydät hyvän olon, innostuksen ja motivaation tässä hetkessä, löydät myös syyt pysyviin muutoksiin, jotka vievät sinua kohti unelmiasi.    

Olet ainutlaatuinen, pidä itsestäsi hyvää huolta!

Ajattelen, että kokonaisvaltainen hyvinvointi on ikäänkuin yhteinen tekijä kaikelle sille, jolla pidämme parhaalla tavalla huolta omasta ihmeellisestä ihmisyyden kokonaisuudestamme, joita olemme. Meillä on kaunis kehomme, joka on luotu liikkumaan, ja joka tarvitsee oikeanlaiset ravintoaineet pystyäkseen rakentamaan jatkuvasti uutta. Uskomaton mielemme, joka toimii niin viisaasti yhteydessä kehomme kanssa. Meissä elää myös tunteet, jotka suuntaavat ajatuksiamme ja toimintaamme. Lepo, rentoutuminen ja läsnäolo, jotka lataavat meitä kohti uusia seikkailuja.

Olemme jokainen aivan uskomaton kokonaisuus monimutkaisia prosesseja, ja kun opimme pitämään itsestämme huolta kokonaisuutena, saavutamme täyden potentiaalimme paljon helpommalla. Väkisin yrittäminen rikkoo luovuuden, joka saa meidät kukoistamaan juuri sellaisena kuin olemme. Jokainen meistä on arvokas yksilö, jolla on oma tehtävänsä ja tarkoituksensa. Haluan rohkaista sinua: uskalla näyttää maailmalle tuo ihana, aito sinä! Kaikkien arkipäiväisten valintojen ja tilanteiden keskellä – sinä olet tärkeä!

 Nyt on aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen! Ryhtyä tietoisesti rakentamaan Unelma Itseä ja Unelma Elämää. Ottamaan vastuun, ja jättämään murehtimisen ja pelot taaksesi. Elämäsi tarvitsee Sinut ohjaksiin!

Unelma Itsestä  -verkkovalmennus alkaa 31.8. Varaa paikkasi huikealle 3 kk muutosmatkalle tästä!

Tarkemman kurssisisällön pääset lukemaan tästä.    

Ilolla ja rakkaudella, valmentajasi Jenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *