Nuku paremmin – lue neljä helppoa vinkkiä parempiin uniin!

Unen merkitys hyvinvoinnillemme on valtava. Silti se on usein ensimmäinen asia, mistä nipistämme lisää aikaa päiviimme, jotta ehtisimme tehdä enemmän – vaikka ei kannattaisi. 

Jos haluat pitää huolta hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisesti ja todella nauttia elämästä enemmän, kannattaa huolehtia myös hyvistä yöunista. Hyvä uni on jopa tärkeämpää kuin hyvä treeni – treeneistä ei nimittäin ole mitään hyötyä, jos emme nuku öitämme hyvin ja palaudu!

Vaikka tietoisuus unen merkityksestä tuntuu olevan koko ajan kasvavan, me suomalaiset nukumme koko ajan vähemmän ja huonommin. Sen vuoksi ajattelinkin jakaa käytännön vinkkejä, joiden avulla voit nukkua paremmin:

1. Hanki pimennysverhot

Ensimmäinen vinkki voi tuntua jopa liian yksinkertaiselta ollakseen todella hyödyllinen, mutta kyllä. Pimennysverhot on todella asia, johon kannattaa panostaa hieman rahaa! Oma makuuhuone kannattaa nimittäin pimentää niin hyvin kuin mahdollista, sillä siten helpotat melatoniinin tuotantoa. Melatoniini on hormoni, joka säätelee uni-valve -toimintojamme. Toisin sanoen se uninen tunne iltaisin on vain melatoniini, joka toimii niin kuin pitää.

Pimennysverhot ovat hyödyllisempi valinta kuin pelkät silmälaput myös siksi, että iho reagoi valoon. Kun huone on pimeä, nukut siis sikeämmin ja paremmin.

2. Sulje ruudut iltaisin

Se paljon puhuttu ruutujen sininen valo? Jep, se todella vaikuttaa melatoniinin toimintaan. Sen vuoksi TV, tietokone ja puhelimen näytöt on hyvä sulkea vähintään tuntia ennen nukkumaan menoa. Samalla teet itsellesi myös aikaa, joka on vain rentoutumista varten: emme voi olettaa, että nukumme hyvin, jos selailemme somea viimeisenä ennen nukkumaan menoa. Silloin aivosi saa vielä virikkeitä, etkä pääse rauhoittumaan unille kunnolla.

Ota ruutujen sulkemisesta siis rutiini, jonka teet joka ilta. Samalla viestit kehollesi, että on aika rauhoittua ja alkaa valmistautua makeille unille.

3. Ajoita treenit oikeaan aikaan

Nyt, kun puhumme rauhoittumisesta yöunille, kannattaa puhua myös treenaamisesta. On totta, että treenaaminen helpottaa myös nukahtamista – kannattaa kuitenkin olla tarkka siitä, mihin aikaan treenaat. Treenit alkuillasta tai iltapäivästä ovat palvelus myös paremmille unille: kun keho saa fyysistä rasitetta, sen on myös helpompi kaivata rentoutumista ja palautumista illalla. Liian myöhäiset treenit saattavat kuitenkin pitää sinut energisenä turhan pitkään, eikä uni meinaa maistua, kun nukkumaanmenoaika koittaa.

4. Nauti rauhoittavia yrttejä

Myös ruokavaliolla on vaikutus siihen, miten helposti uni koittaa iltaisin. Jos olet kahvin tai kaakaon ystävä, kannattaa kupillinen ajoittaa päiväaikaan sen sijaan, että nauttisit siitää ilta-aikaan. Karsi kaikki stimulantit aterioiltasi pois kello neljän jälkeen, jos haluat nukkua hyvin ja rauhallisesti.

Sen sijaan rauhoittavat yrtit ja sienet auttavat sinua rentoutumaan ja nukahtamaan. Kamomillatee, reishi-juoma ja valerianayrtti rauhoittavat ja rentouttavat. Magnesium kannattaa myös nauttia ilta-aikaan sen rentouttavan vaikutuksen ansiosta.

5. Luo itsellesi iltarutiini

Jos olemme painaneet dynaamisesti läpi päivän, emme voi olettaa, että nukahtaminen vain tapahtuu kun painamme pään illalla tyynyyn. Sen vuoksi onkin hyvä luoda itselleen iltarutiinit, jotka valmistelevat sinut unille ja rauhoittavat sekä kehon että mielen – kuten aiemmin jo mainitsimme.

Mieti siis, millainen iltarutiini palvelisi sinua kaikista parhaiten, jotta voisit nukkua parasta mahdollista unta. Onko se illan venyttelyhetki, rentoutusharjoitus, tietyn musiikin kuunteleminen tai kylpy? Anna itsellesi aikaa joka ilta, ja omista tuo aika rentoutumiselle. Hyvin vietetty ilta valmistelee sinua jo energisempään ja parempaan aamuun, joka koittaa yöunien jälkeen.

Kauniita unia!
Rakkaudella, Tiina

Unenlaatuun ja lepoon keskitymme myös syksyn Unelma Itsestä -verkkovalmennuksessa, joka alkaa 7.1. Jos haluat vaalia rentoutta ja onnellisuutta tänä syksynä, lue lisää valmennuksesta täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *