Miten suhtaudut haasteisiin?

Meillä jokaisella tulee elämässä vastaan erilaisia haasteita ja vaikeita hetkiä. Niin myös minulla. Välillä tuntuu siltä, että jopa enemmän kuin muilla. Mutta se on täysin ok. Haasteet kuuluu elämään ihan siinä samassa, missä onnistumisetkin. Se, miten haasteisiin suhtautuu, määrittää sen, mitä niistä elämässä seuraa.

Nuorempana kohdatessani haasteita ajattelin, että elämä on selkeästi minua vastaan. Tuntui pahalta ja toivottomalta ja teki mieli luovuttaa. En osannut oikein suhtautua vaikeuksiin. Pian kuitenkin ymmärsin, että jos täysin lamaantuneena antautuu tilanteelle ja jää kiinni hankaluuksien mukanaan tuomiin kielteisiin tuntemuksiin, tilanne ei ratkea. Epätoivo ja ahdistus usein vain ruokkivat itseään, ja pian huomaakin, että lokaa lentää tuulettimeen ihan kunnolla – kaikki mikä pieleen voi mennä, varmasti myös menee. Se on ikävä kierre, jossa haasteet ja ahdistus seuraavat toinen toistaan.

Nyt olen oppinut ymmärtämään, että juuri ne tietyt hankaluudet ovat tulleet polulleni syystä. Niiden tarkoituksena ei ole saada heittämään lapasia tiskiin, vaan ne ovat tulleet opettamaan jotain. Jokaisen vaikeuden taustalla on jokin tärkeä opetus, joka täytyy siinä hetkessä oppia. Jos ei opi ensimmäisellä kerralla, sama haaste tulee eteen vielä uudestaan. Se heitetään eteen niin kauan, ennen kuin on ymmärtänyt ja hyväksynyt sen merkityksen.

Kun aloin suhtautua tielleni heitettyihin haasteisiin haasteina, johon minun täytyy vastata, peli muuttui täysin. Nykyään joka kerta, kun kohtaan jonkin vaikean tilanteen ajattelen: ”Jaahas, tämmöinen tällä kertaa! Bring it on! Mitähän tämä kyseinen tilanne on tullut opettamaan?”. Suhtaudun haasteeseen rakkaudella, sillä tiedän, että tilanne väistyy kyllä, ja lisäksi saan vielä jonkin arvokkaan opetuksen mukaani.

Ilman haasteita emme välttämättä koskaan löytäisi itsestämme sitä vahvuutta ja potentiaalia, joka meissä on. Vaikeat ajat pakottavat meidät kaivamaan syvyyksistämme sen astetta vahvemman version, joka selviää tilanteesta kuin tilanteesta. Ne pakottavat meitä kasvamaan ja kehittymään ihmisinä. Ilman niitä haasteita, joita olemme kohdanneet, emme olisi se vahva ja viisas versio itsestämme, joka nyt olemme.

Meille heityt haasteet eivät koskaan ole suurempia, kuin mistä pystymme selviämään. Muista siis, että vaikka tilanne tuntuisi ylitsepääsemättömältä, sinussa on se vahvuus, jonka tarvitset selvitäksesi. Sinun täytyy vain löytää se sisältäsi.

Kun siis kohtaat haasteita, älä luovuta niiden edessä, vaan ota ne vastaan avosylein. Mieti, miksi juuri tämä haaste on ilmestynyt minun polulleni, juuri nyt? Mitä voisin siitä oppia?

Rakkaudella, Katri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *