Kaikki lähtee uteliaisuudesta

Johannan tarina

 

Olen ollut utelias, kiinnostunut ja tutkiva eri uskontoja, maailmankatsomuksia ja filosofioita kohtaan niin kauan kuin muistan
ajatelleeni. Ihan pienestä pitäen.  

Halu tietää lisää kasvoi teini-ikään mennessä ellei ihan mahdottomaksi niin valtavaksi ainakin 🙂  
Siihen aikaan Turussa oli vaikea löytää tahoja jotka olisivat vastanneet sisällä kupliviin kysymyksiin mieltä tyydyttävästi.  
Kävin erilaisilla healing kursseilla, transsendenttisen meditaation harjoituksissa, art of living kurssilla.
Tutustuin eri uskontoihin ja etsin vastauksia paikoista kuten Nousevan Auringon talo ja Konsan Kartano.  

Vaikka paljon mielenkiintoisia juttuja tulikin vastaan, aina kuitenkin tuntui, että jotain jäi puuttumaan.
Joko kysymykset eivät olleet oikeita tai vastaukset olivat liian väljiä. Tämä tunne ajoi etsinnöissä aina eteenpäin.  

Suunta selkeytyy


Löysin ilmoituksen Turun joogaliiton joogakurssista vuonna 1998, ja jostain syystä olin varma, että tuolta niitä vastauksia alkaisi löytymään! Starttasin kurssin, mutta hämmennykseksi se olikin todella verkkaista asanaa 90 minuuttia kerrallaan.
14-vuotiaan rauhattomalle mielelle oli tietenkin erittäin haastavaa jaksaa keskittyä koko tuntia kerrallaan, varsinkin kun sisältö ei ollut ollenkaan sellaista kun olin kuvitellut!  

Kuitenkin tuntien jälkeen vallitsi pitkäkestoinen, todella hyvä ja rauhallinen olo, joka sai jatkamaan sinnikkäästi viikko toisensa jälkeen, useampi joogatunti viikossa.  


Samoihin aikoihin törmäsin bussia odotellessa kirjamyyjään, joka tarjosi tietoa totuudesta. Se oli krishnaliikkeen kirja ”Bhakti
jooga”. Käytin kirjaan viimeiset kolikkoni ja aloitin lukemisen heti bussissa. Teksti tuntui super mielenkiintoiselta, aivan kuin joku olisi tiennyt kysymykseni ja vastasi niihin kirjassa! Kerrankin jollain tuntui olevan käsitystä itseäni kiinnostavista asioista ja osasi kirjoittaa niistä ymmärrettävästi. Tavasin kirjasta myös ensimmäistä kertaa mahamantran.

Syvempää merkitystä etsimässä

Näistä ajoista on kulunut n. 20 vuotta, ja joogan polku on syventynyt entisestään. Matka on ollut mutkikas, innostava,
hämmentävä, uskomaton, rohkeutta vaativa, rauhaa antava ja paljon siltä väliltä. Se on myös ollut lisää kysymyksiä herättävä 
ja silloin kun vastauksia ei ole tullut tarpeeksi nopeasti, myös lannistava. Muutama vuosi sitten olin valmis heittämään lusikan nurkkaan koko joogan opettamisen suhteen. Tuntui, että sen ~20 joogavuoden aikana olin saanut laajan käsityksen tarjonnasta, mutta oikein mikään ei taaskaan vastannut ihan lopullisesti kaikkiin heränneisiin kysymyksiin.  


Onnekseni eksyin Kroatiaan koulutukseen, jonka opettajaan tai tunteihin en juurikaan ollut vielä tutustunut. Ajattelin, että pari viikkoa Kroatiassa menisi merestä nauttien, 4x päivässä vegaanisia aterioita syöden ja ehkäpä siellä oppisi jotain uutta joogastakin. Tai ainakin siellä pääsee joogaamaan.  


Eipä odotukseni olisi voinut olla kauempana todellisuudesta!  


Meressä en kai jaksanut käydä pitkien päivien jälkeen kertaakaan. Aurinkoa en ehtinyt näkemään ollenkaan, ja ”ehkä siellä oppisi jotain uutta joogastakin” paljastuikin vastauksiksi kaikkiin vuosien saatossa kasaantuneisiin mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin.  

 Tunsin todella tulleeni kotiin.  

Vihdoin pääsin opiskelemaan tietoa, ja tekemään harjoituksia, jotka olivat olleet olemassa kauemmin kuin viikkoja, vuosia, kymmeniä, tai edes satoja vuosia. Sain vastauksia, jotka eivät perustuneet miellyttämiseen tai mielipiteisiin.  Sain käyttööni systemaattisen järjestelmän joka todella toimi ja toimii, kunhan vain jatkaa harjoitusta.

Aito minä ja merkityksellisyys

Sain opettajan, jonka edessä koko elämää värittänyt auktoriteettikammo hävisi hetkessä. Ja myöhemmin pääsin
opiskelemaan vielä opettajani opettajan johdolla. Lähteelle. Hämmentävää.
Aiemman auktoriteettikammoisen, ikuisesti kyselyikäisen itseni hämmästykseksi tilalle alkoi kasvaa aito arvostus ja kunnioitus, ehkä ensimmäistä kertaa elämässä.

En voi liikaa hehkuttaa päätöstäni mennä tähän koulutukseen. Vaikka jos olisin tiennyt mitä tuleman pitää, en tiedä olisinko
ilmoittautunut
. Mutta se johtui ainoastaan siitä että odotukset pariviikkosen suhteen oli ”sun, sea and breeze” tyyppisiä
enemmän kuin ”räjäytä sun tajunta ja rakenna itses uudestaan”. Mutta juuri niin sen piti mennäkin.


Sen selvittäminen – kuka minä oikeasti olen, mikä on minulle luonteenomaista, mitkä ovat minun vahvuuteni, mitkä heikkoudet ja mitä annettavaa minulla on muille – on tärkeintä mitä voi tehdä.
  Sen sijaan, että jahtaisi tai toteuttaisi jonkin ulkopuolisen, kulttuurin, yhteiskunnan, sosiaalisen piirin, perhesiteiden, määrittelemää unelmaa, löytäisikin omat ominaisuudet. Ne, joita toteuttaessa energiaa tulee lisää, eikä vähene. Jonkin sellaisen löytäminen, jonka tekeminen itsessään on jo nautinto, ja josta kokee olevan ammennettavaa myös muille.  

Kun omaa toimintaa johtaa tämä kaikki, ennemmin kuin hyvä palkka, pitkät lomat, seuraava viikonloppu tai paperilla hyvä ”siisti sisätyö”, pääsee kokemaan seesteistä ja hyvää perusturvallisuuden tunnetta. Tunnetta, joka mahdollistaa täyttyessään vieläkin syvemmän tutkiskeluvaihteen itsestä, kohti maailman metafyysisiä mysteerejä.
Kohti oivalluksia ja kokemuksia jostain vielä paljon suuremmasta kuin omat luonteenmukaiset ominaisuudet ja autenttinen itse.  

 Kaikki lähtee uteliaisuudesta.

– – – –

Tekstin kirjoittaja, Johanna, on joogaopettaja ja -kouluttaja Pure MOVE joogastudion omistajana. Hänen haaveenaan on edesauttaa ihmisiä löytämään oma voimansa ja yksilölliset ominaisuudet joogan polkua kulkien, sekä auttaa joogaopettajia eteenpäin syviempien filosofisten kysymysten noustessa pintaan. Johannan perheeseen kuuluu ihana aviomies Mikko ja italianfilttikoira Siru sekä punakorvakilpparirouva Vili. Kyllä, Vili. 😉

Pure MOVEn online livejoogat ovat käynnistyneet! Johannan ohjaukseen pääset mukaan torstai iltaisin ja perjantai aamuisin. PureMOVEn livetunneille pääset TÄÄLTÄ.

– – – – 

Unelma Itsestä jakaa kanssanne 12 viikon aikana kahdentoista tavallisen, ihanan ja inspiroivan naisen Unelma Itsestä -tarinan. Tämä on tarinoista viimeinen. Aiempiin tarinoihin pääset tästä.

Meistä jokaisella on omat unelmamme, tavoitteemme ja päämäärämme elämässä. Siitä huolimatta saatamme löytää itsemme tahtomattamme jatkuvasta vertailun ja kilpailun kehästä. 

Unelma Itsestä haluaa kannustaa jokaista naista luomaan ja saavuttamaan omat oman näköiset unelmansa. Haluamme nähdä naisten voimaantuvan myös yhdessä, yhdistävän voimansa ja tukevan toisiaan – yhdessä olemme pysäyttämättömiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *